16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTăriceanu, somat de Băsescu să anuleze taxa auto

Tăriceanu, somat de Băsescu să anuleze taxa auto

Preşedintele Băsescu i-a cerut premierului să renunţe la taxa de primă înmatriculare şi să returneze banii celor care au plătit-o. Tăriceanu a refuzat, susţinând că şeful statului e iresponsabil şi nu înţelege importanţa taxei.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Călin Popescu Tăriceanu, printr-o scrisoare trimisă luni, să anuleze taxa auto şi să returneze banii încasaţi. Şeful statului invocă faptul că UE interzice taxele vamale sau pe cele cu efect similar, sugerând că taxa de primă înmatriculare se înscrie în aceste categorii. El mai spune că o serie de hotărâri judecătoreşti ale instanţelor din România au dat câştig de cauză celor ce au solicitat eliminarea taxei şi îi solicită premierului să ia în considerare precedentele create prin aceste decizii.

 

„Încetaţi să-i mai desconsideraţi pe români!“

 

Pe lângă eliminarea prevederilor referitoare la taxa auto din Codul Fiscal prin ordonanţă de urgenţă, şeful statului îi cere lui Tăriceanu să dispună şi restituirea sumelor încasate nelegal, atenţionând că întârzierea plăţii acestor despăgubiri poate determina statul român să plătească dobânzi, afectând şi mai mult bugetul. „Este necesar să limitaţi prejudiciile cauzate României prin neaplicarea întocmai a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, dar şi să dispuneţi în acelaşi timp restituirea sumelor încasate nelegal, pentru că dincolo de probabilitatea unui val de astfel de hotărâri care ar impune acest lucru există posibilitatea, după cum deja am văzut în hotărârile judecătoreşti, de a plăti dobânzi şi cheltuieli de judecată aferente proceselor desfăşurate în instanţele naţionale, care vor diminua şi mai mult veniturile bugetare“, a argumentat Băsescu.

În scrisoare, preşedintele precizează că are această poziţie în calitate de „garant privind ducerea la îndeplinire a obligaţiilor rezultate din actul aderării“.

„Încetaţi să-i mai desconsideraţi pe români, pentru că, odată intraţi în Uniunea Europeană, românii sunt apăraţi şi de instituţiile europene împotriva oricărui act ilegal şi abuziv al Guvernului României. Sper într-o acţiune a dumneavoastră responsabilă şi imediată, pentru respectarea drepturilor românilor care, din păcate, sunt cei ce suportă şi vor suporta consecinţele unor astfel de măsuri care încalcă legislaţia, jurisprudenţa comunitară şi practica instanţelor judecătoreşti din România“, îi mai transmite Băsescu lui Tăriceanu.

 

Mi-aş dori ca România să aibă un preşedinte responsabil“

 

Premierul Călin Popescu Tăriceanu, aflat ieri în vizită la Giurgiu, n-a întârziat să-i dea replica şefului statului, susţinând că preşedintele este în căutare de voturi ieftine şi nu a înţeles importanţa taxei auto.

„În curând nu va mai trebui să primesc nici o scrisoare. Am să-i scriu preşedintelui să nu mai trimită scrisori, că văd că le primesc pe la televizor şi atunci nu mai are rost să strice atâta hârtie. Stăm să ne uităm la televizor. Mi-aş dori, cum este peste tot în Europa, ca România să aibă un preşedinte responsabil, pătruns de probleme reale ale ţării şi nu permanent în alergare după voturi ieftine“, a spus Tăriceanu. El a arătat că taxa auto vizează o serie de probleme esenţiale pentru viaţa oamenilor, precum protecţia mediului, siguranţa rutieră, evitarea situaţiei în care România să fie transformată în cimitirul de maşini vechi al Europei şi atragerea investiţiilor în domeniul auto, precum cea realizată de Ford la Craiova, şi „un şir întreg de lucruri de acest gen, pe care preşedintele ar fi trebuit să le ştie“.

Tăriceanu a afirmat că regretă acest demers al preşedintelui, care face doar să întărească faptul că urmăreşte să câştige capital electoral.

Pro şi contra

Automobil Club Român susţine cererea preşedintelui Traian Băsescu de anulare a taxei auto prin ordonanţă de urgenţă, considerând că eliminarea acesteia ar face dreptate celor care au fost păgubiţi. În schimb, producătorii şi importatorii de maşini continuă să sprijine taxa auto. Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) invocă efectele pozitive ale acestei taxe asupra protecţiei mediului şi siguranţei rutiere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII